Så skriver du fängslande inledningar till dina blogginlägg

tips för att skriva fängslande inledningar till dina blogginlägg

Visste du att de första orden i ett blogginlägg kan avgöra om en läsare stannar kvar eller klickar sig vidare? En bra inledning är därför viktigt för att locka till vidare läsning. Undrar du hur du bär dig åt för att skriva just så fängslande inledningar att ditt innehåll väcker omedelbar läslust? Häng med för tips!

Därför är fängslande inledningar viktiga

En välformulerad inledning sätter tonen och skapar förväntningar för resten av blogginlägget. Den kan även effektivt minska risken för ett nej tack genom att omedelbart engagera besökaren. En stark inledning ger läsaren en anledning att stanna, utforska och interagera med ditt innehåll.

Skrivtips för en effektiv inledning

Nedanför följer tips på element du kan ha med i inledningen för att öka dess effektivitet:

  • Locka med en provocerande fråga, otippad statistik eller en gripande anekdot.
  • Kittla nyfikenheten genom att introducera ett problem eller utmaning som sedan utforskas i bloggtexten.
  • Presentera blogginläggets innehåll så att läsaren på ett tydligt sätt vet vad hen kan förvänta sig på resten av texten (och var konsekvent fram tills du sätter punkt).

Olika grepp för att skriva bra inledningar

Experimentera med att ställa retoriska frågor, använda relevanta citat eller börja med en kort berättelse som relaterar till ämnet. Varje grepp har sin plats och kan varieras beroende på ämnet och målgruppen. Att träffa rätt det första du gör kan vara utmanande, det är därför som att testa dig fram är A och O för hela processen kring att skriva bra inledningar som fängslar läsaren.

Misstag att undvika vid inledningsskrivande

Många skribenter faller i fällan att vara för allmänna eller ha med för mycket information, vilket kan göra inledningen tråkig. Ja, rentav svårgreppad. Var i stället konkret och kom till poängen snabbt för att bygga en kittlande förväntan. Undvik också att ge bort för mycket. Håll med andra ord läsaren på halster tills denne börjat läsa blogginlägget på riktigt.

Övning för att skriva en fängslande inledning

Prova att skriva minst fem olika inledningar för ditt nästa blogginlägg. I varje version bör du testa en annan metod eller vinkel. Be sedan kollegor eller vänner att ge feedback på vilken version som är mest engagerande.

Här har du fått tips för att skriva fängslande inledningar till blogginlägg. För ännu fler skrivtips för webbtexter kan du läsa vidare genom att klicka länken.