Älskar du att läsa böcker? Är du lika förtjust i att skriva? Då kan att skriva om böcker vara en rolig hobby eller smart affärsidé. Bokrecensioner och boktips är givna exempel på texter du kan skriva. Men visste du att du även kan knåpa ihop författarporträtt, inspirationslistor och guider till genrer? Här har du 15 skrivtips för litteraturälskaren!
Skriva bokrecension
Att skriva en bokrecension är en konstform som kräver att du noggrant analyserar och reflekterar över en boks innehåll, stil och teman. En effektiv recension bör introducera boken, ge en översikt av handlingen utan att avslöja för mycket samt kritiskt utvärdera alstrets styrkor och svagheter.
Det är viktigt att ge konkreta exempel från verket och att placera det i ett sammanhang för att stödja dina åsikter. Först när du har underbyggt dina argument med relevanta exempel ur texten kan du avsluta med en rekommendation som hjälper läsaren att bestämma om boken är värd att läsa.
Skriva boktips
Ett boktips skiljer sig från en bokrecension på så sätt att det oftast saknar en djupare analys. Det är mer av en personlig rekommendation än en regelrätt recension. När du skriver ett tips vill du antagligen väcka läsarens intresse och ge denne en anledning att välja boken.
Börja med att kort presentera verket och dess huvudtema eller handling. Ange vad som gör boken unik. Är det författarens stil, intrig eller karaktärer? Var personlig och dela med dig av vad boken betytt för dig. Avsluta med ett övertygande skäl till varför någon borde läsa alstret.
Skriva författarporträtt
Att skriva ett författarporträtt innebär att ge en djupgående inblick i en författares liv, karriär och litterära betydelse. Starta med en kort biografi som inkluderar författarens bakgrund, utbildning och viktiga livshändelser.
Diskutera sedan författarens verk och deras påverkan på läsare och samhälle. Lyft fram unika aspekter av språk eller teman författaren utforskar i sina böcker. Avsluta med att reflektera över författarens arv och varför böckerna är relevanta i dag.
Här kan du utgå helt från författarens biografi till skillnad från när du skriver en författarintervju.
Skriva författarintervju
En författarintervju kräver förberedelse och research från skribentens sida. Börja med att noggrant researcha författarens liv, verk och eventuella tidigare intervjuer för att kunna formulera relevanta och intressanta frågor.
Fokusera på aspekter som inspirationskällor, skrivprocess och syn på aktuella teman. Var lyhörd och flexibel under intervjun. Följ upp intressanta trådar som uppstår, du vet trots allt aldrig riktigt vad som kommer tas upp.
Anteckna flitigt och spela in intervjun om du får lov. Försök hitta en tydlig vinkel i vad som sägs men glöm inte att lyfta fram författarens personlighet och perspektiv. Använd dig av extra starka citat ur intervjun och bygg resten av texten runt dessa.
Skriva boklista
Boklistor är inspirerande sätt att introducera författare, genrer eller teman. På grund av att listor är så snyggt och pedagogiskt strukturerade blir informationen underhållande och förhoppningsvis lättläst.
Tänk exempelvis ut ett specifikt tema som läsning för den som älskar Jane Austen eller fiktiva unga kvinnor som räddar världen och leta upp ett x antal böcker som passar in. Skriv några rader om varje bok och motivera gärna dina val.
Ytterligare 10 tips på texter du kan skriva om böcker
- Händelser på årets bokmässa
- Skatter på årets bokrea
- Upplevelser från en litterär resa
- Skrivtips utifrån en klassiker
- Komplett guide till en genre
- Fantastiska fakta om en författare
- Nyhet eller notis kring ett boksläpp
- Jämförelse mellan en bok och film
- Skvaller från bokvärlden
- Reflektioner kring vad en bok vill säga om samhället
Så! Här har du tagit del av totalt 15 tips på vad du kan skriva om böcker. Dags att börja bokblogga?