Vill du bli mer kreativ? Ta en promenad för fler idéer

vill du bli kreativ ta en promenad för fler idéer

Kan en promenad göra dig mer kreativ och ge dig fler idéer? I en Ted Talk pratar en beteendeforskare om just detta. Läs och inspireras!

Ditt bästa kreativitetstips? Jag har också några. För att bli mer kreativ berikar jag mig med intryck. Jag läser, tittar samt lyssnar och skapar ett mischmasch av idéer. Att tänja referensramarna är en viktig aspekt av min process.

Men en minst lika viktig del av min kreativitetsprocess är att vara i rörelse. Att helt enkelt lämna skärmen där mycket av mitt skapande i egenskap av skribent och kreatör sker.

Vad ger flest idéer – fysisk aktivitet eller stillasittande?

Jag skulle påstå att naturen i sig fyller mig med skaparlust. Antagligen beror det på att en naturvistelse gör mig mer rotad eftersom stressen minskar. När jag rör på mig händer dock något annat. Är det hjärnan som aktiveras?

I en Ted Talk berättar beteendeforskaren Marily Oppezzo om en kreativitetsstudie hon och kollegorna på Stanforduniversitetet gjort.

De ville se om det finns ett samband mellan fysisk aktivitet och ökad kreativ aktivitet. Fyra studier genomfördes och de pekade alla på samma sak – i Oppezzos Ted är det en av dem som lyfts.

I denna studie lät forskarna tre grupper brainstorma idéer. Målet var att komma på så många nya och användbara idéer som möjligt på fyra minuter. Totalt hade de tre olika testgrupper.

Fler idéer i rörelse

Den första gruppen satt ner hela tiden, den andra gruppen satt först ner och gick sedan på ett löpband samt den tredje gruppen gick på bandet hela tiden. Vilken av testgrupperna tror du fick flest idéer?

Ja, du tänker rätt! Gruppen som gick under de fyra minuterna fick nästan dubbelt så många idéer som den grupp som satt under hela testet. Personerna som satt ner genomsnittade 20 kreativa idéer per person.  

Hur gick det för gruppen som började med att sitta men som sedan också fick gå på löpbandet? Enligt Oppezzo fick personerna i denna grupp en idéboost av att gå på bandet. Intressant nog var löpbandet placerat i ett fönsterlöst och egentligen oinspirerande rum. Ändå satte idémakeriet i gång i rörelse.

Så blir du mer kreativ genom att gå en kort promenad

Du måste inte promenera långt eller länge för att dra nytta av den kreativitetsboost som rörelse ger, menar Oppezzo. Snöra på dig skorna och gå på en kort promenad runt kvarteret – och gör så här för kreativ brainstorming inför exempelvis en skriv- eller mötessession:

  1. Tänk ut ett ämne eller problem du vill brainstorma kring.
  2. Gå i ett behagligt tempo medan du bollar idéer med dig själv.
  3. Försök att komma på så många kreativa idéer som möjligt.
  4. Spela in idéerna genom att prata högt och ha på inspelningsfunktionen på mobilen. (Använd hörlurar så slipper du känna dig fånig. Då verkar det som att du har ett kreativt samtal med någon annan.)

Kan en promenad vara början på ditt nästa stora kreativa projekt?

Källa: https://www.ted.com/talks/marily_oppezzo_want_to_be_more_creative_go_for_a_walk?