Film: Så bra är Kingdom of the planet of the apes

film kingdom of the planet of the apes recension

Är Kingdom of the planet of the apes från 2024 sevärd? Det känns som hundra år sedan jag var på bio senast. I och med att den nya Apornas planet går på bio var det åter dags. Lockelsen berodde inte lika mycket på det häftiga science fiction-konceptet med apor som för sig som människor som på att trailern lovade häpnadsväckande miljöer i en postapokalyptisk värld.

Filmen innebar 145 minuter av spektakulära scener i ett minst sagt spännande världsbygge med kopplingar till vår historia. Kan apor och människor leva sida vid sida eller kommer de förgöra varandra? Eller kommer gammal mänsklig teknik utplåna exakt allt? Här är det många visioner som slåss om världens framtid, och frågan är vilken vision som är den goda.

Handling i Kingdom of the planet of the apes

I en framtida värld har den mänskliga tillvaron kollapsat och nu är det i stället aporna som regerar planeten. Här lever schimpansen Noa fredligt tillsammans med sin örnletande och -fostrande stam – tills en gorillaklan attackerar och raserar allt.

Som överlevare och ensam kvar måste Noa bege sig ut på en lång resa, bokstavligen till Kingdom of the planet of the apes, för att hitta och rädda sin stam undan de plundrande gorillorna. Under färden möter han orangutangen Raka och människan Mae. Tillsammans gömmer de sig undan gorillorna och inser värdet i att ena sig bortom gränserna.

Men den nyfunna vänskapen hotas av dolda agendor och gorillaledaren Proximus som vill skapa ett herravälde där aporna tar flera steg framåt i evolutionen. Hur då? Genom att komma över gammal mänsklig teknik, sådant som en gång i tiden ödelade planeten. Noa och kompani bestämmer sig för att hindra Proximus.

Filmens karaktärer och miljöer

Filmens karaktärer utgörs av apor, främst av schimpanser och gorillor men så har du även orangutanger och människor. Noa är huvudkaraktären. Han är son till byledaren och ska ta över ledarskapet en dag. Han är också den som blir ensam kvar i byn efter gorillastammens attack och som i hjälteanda bestämmer sig för att rädda de som rövades bort i attacken.

Även orangutangen Raka har en viktig roll i Kingdom of the planet of the apes. Han är missionär som sprider den forne ledaren Caesars budskap om sammanhållning och att vi alla kan lära av varandra. Och så har du människan Mae. Hon färdas i ett hemligt uppdrag och den stora frågan är vilka hennes egentliga avsikter är. Utöver detta har du Proximus, en gorilla som inspireras av romersk historia och som får rådgivning av människan Trevathan.

Fotot på de regnskogslika miljöerna och talande aporna var det som lockade mig till Kingdom of the planet of the apes på bio. Apkaraktärerna är riktigt välgjorda, var och en med sina unika drag och personliga uttryck. Men det som verkligen är häpnadsväckande är de postapokalyptiska städerna där stad och natur vuxit samman sedan människorna dragit sig tillbaka.

Kontext och kuriosa kring Kingdom of the planet of the apes

Kingdom of the planet of the apes lanserades 2024. Filmskapandet inleddes 2019, två år efter föregångaren War of the planet of the apes lansering 2017. Disneyägda 20th century fox är bolaget bakom denna film som hade biopremiär 10 maj 2024 och som fått mestadels positiva omdömen.

Det finns totalt fyra filmer i den nya Planet of the apes-serien. Handlingen i Kingdom of the planet of the apes tar vid generationer efter den store ledaren Caesars död. I stället för att stå enade har apor och människor bildat olika klaner, vissa av dem lever fredligare än andra.

Apornas planet är en kultroman och -filmserie från 1960-talet. Konceptets genre är science fiction. Pierre Boulle är författare till boken från 1963 och Franklin J. Schaffner regissören till den första filmatiseringen från 1968. Sedan dess har det kommit mängder av filmer. Kingdom of the planet of the apes ingår i rebootfilmerna med start från 2001.

Regissör, författare, skådespelare och övrigt filmteam

Vem har regisserat och skrivit manuset till filmen? Vilka är skådespelarna? Det kan du se i listorna här nedanför:

Produktionsteam

  • Regissör: Wes Ball
  • Manusförfattare: Josh Friedman
  • Filmfotograf: Gyula Pados
  • Producenter: Wes Ball, Amanda Silver, Rick Jaffa och så vidare

Skådespelare

  • Noa: Owen Teague
  • Mae: Freya Allan
  • Raka: Peter Macon
  • Proximus: Kevin Duran
  • Trevathan: William H. Macy

Styrkor och svagheter med Kingdom of the planet of the apes

Budskapet att världen blir en bättre plats om vi alla hjälps åt är fint och bra. Det känns även trovärdigt. Men vad som får mig att häpna är hur välgjorda apkaraktärerna är, CGI-arbetet är rentav fantastiskt.

Vidare är miljöerna spektakulära. Jag såg glimtar av dessa på trailern och tänkte att jag måste se Kingdom of the planet of the apes på bio, bara för att kunna försvinna in i de höga bergen, väldiga skogarna och överbevuxna städerna. Från filmens början till slut befann jag mig på äventyr i en så nära men samtidigt så främmande värld.

Hur står sig berättelsen? Det finns mycket fint i handlingen. Mina favoritscener är dock de långsamma scenerna där världsbygget får ta plats. Som i inledningen när Noa och hans vänner klättrar högt upp i bergen för att hitta örnägg inför den årliga övergångsritualen.

Givetvis finns det en hel del actionscener i Kingdom of the planet of the apes. I vanlig ordning kan jag tycka att dessa blir lite väl utdragna, men det är jag som hellre tittar på scenerna där Raka predikar om Caesars filosofi för en bättre värld.

En kort recension – hur bra är filmen i fråga?

För att sammanfatta denna recension av Kingdom of the planet of the apes är detta en science fiction-film där apor och människor efter världens undergång lever i olika klaner. Gorillan Proximus vill skapa ett nytt herravälde. När hans soldater plundrar och rövar bort befolkningen i en schimpansby möter han motstånd i Noa.

Noa beger sig ut på en färd i en värld som bär tunga spår av förödelse. Och det är denna resa som är det fantastiska med filmen. Den för dig genom storslagna miljöer bestående av bland annat överbevuxna städer. Längs vägen möter Noa människo- och apkaraktärer som bidrar till ett ypperligt världsbygge.

Är Kingdom of the planet of the apes sevärd? Absolut! Inte minst för världsbyggets och miljöernas skull.

Trailer för Kingdom of the planet of the apes

Den officiella trailern för Kingdom of the planet of the apes kokar ner det viktigaste av handlingen. Du kan se den på Youtube, klicka här för att komma direkt till 20th century studios trailer. I denna korta snutt kan du ta del av allt från de vackra miljöerna till den actionspäckade handlingen. Jag vill även tipsa om den senaste trailern som tar ett avstamp i händelserna i Noas by.