Skapa en persona för en blogg med inlägg i Chatgpt

skapa en persona för en blogg med inlägg i chatgpt

Sätten att använda Chatgpt i ditt skapande är nästan oändliga. Visste du att du till exempel kan skapa en persona för en blogg och sedan använda denna för att skriva inlägg utifrån relevanta ämnen? Här delar jag med mig av tips för hur du kan gå till väga för att skapa tematiska blogginlägg – läs vidare!

Använd Chatgpt för att skapa en bloggpersona

Jag visste inte riktigt i vilken ände jag skulle börja, inte förutom att jag ville ha en intressebaserad blogg av allmän karaktär. Så jag frågade helt enkelt Chatgpt om vilka intressen kvinnor i 40-årsåldern har. Jag fick en lista med tio förslag, vilket gav mig en utgångspunkt.

Nu utvecklade jag mitt frågande: ”Ta fram en persona för en 40-årig kvinna som bor i lägenhet i en mellanstor stad och som har punkt 1-8 som intressen.” Utifrån dessa få kriterier fick jag en hel bloggpersona med allt från fritidsintressen till social situation. Jag var inte 100 procent nöjd, utan bad Chatgpt finjustera vissa av detaljerna.

Resultatet blev 40-åriga Sofia Lundberg som bor i en hyrestrea i en mellanstor stad och som deltidsarbetar som vikarierande barnskötare och frilansande kreatör inom skrivande och design.

Be Chatgpt om förslag på blogginlägg utifrån persona

När jag var nöjd med personan tog jag det hela ett steg längre. ”Sofia driver en blogg. Ge mig 20 förslag på blogginlägg utifrån hennes persona”, promptade jag. Jag fick mycket riktigt 20 tips på passande blogginläggsrubriker utifrån Sofias vardag och intressen.

Fråga Chatgpt om hela inlägg baserade på dess rubrikförslag

Nu var det enkelt att ta det hela ytterligare ett steg längre. Jag promptade: ”Skriv ett blogginlägg på 400 ord om punkt 12. Ha med två underrubriker.” Gissa vad som hände? Du har rätt, jag fick ett helt blogginlägg utifrån rubrikförslaget som Chatgpt gett.

Så kunde jag fortsätta igen och igen tills jag fick tio blogginlägg att redigera inför publicering. Texterna blir sällan perfekta direkt, utan de behöver redigeras för att bli riktigt bra webbtexter. Men tack vare gedigna stommar går skrivandet väldigt mycket snabbare med detta arbetssätt.